“Wil je een maatpak of een maatpak?” Wat een rare vraag zul je denken, ware het niet dat er nogal een verschil kan zitten tussen een maatpak van de ene winkel en een maatpak van een andere. Om je te helpen vinden wat jij zoekt in een maatpak, hebben wij hier voor jou een aantal zaken waar je op kan letten bij het kopen van een maatpak.
Meten is weten
De maten kunnen jou op twee manieren worden genomen: met een made-to-measure systeem of met een meetlint. Bij een made-to-measure systeem wordt een standaard patroon (ofwel standaard pasvorm) aangepast naar wat jou het beste zit. Bij het meten met een meetlint, zoals wij dat doen, nemen wij jouw lichaamsmaten, kijken we naar jouw houding en maken we op basis van deze gegevens een uniek patroon / unieke pasvorm. Door te werken met een meetlint kunnen wij nauwkeuriger het pak op jouw postuur snijden.
Wanneer je voor het nemen van de maten een paspak (door winkels ook wel een ‘geijkt model/pak’ genoemd) moet aantrekken , dan weet je dat je te maken hebt met made-to-measure. Ook wanneer naast het paspak ook met een meetlint de maten worden genomen is het made-to-measure. Het meten met een meetlint is in dat geval alleen voor de show of om de juistheid van de veranderingen in het patroon te controleren.
Plakken of stikken?
Het binnenwerk van een pak geeft het pak vorm. Er zijn drie varianten: fused (geplakt), half canvas en full canvas. Wij adviseren maatpakken met een geplakt binnenwerk te vermijden. Ja, het is een stuk goedkoper dan de andere varianten, maar het doet de essentie van een maatpak teniet. Je wil een maatpak voor een mooie pasvorm en een prettig draagcomfort. Een geplakt maatpak verslechterd allebei.
Wij leveren, ondanks dat wij dit in de praktijk wel kunnen, geen maatpakken met een geplakt binnenwerk. Bij ons heeft jouw maatpak standaard een half canvas binnenwerk of, wanneer je budget dit toelaat, een full canvas binnenwerk. Dit zorgt ervoor dat het pak soepel om het lichaam valt en comfortabel draagt.
Hoe herken je het verschil? Kijk eerst eens naar de revers. Zijn deze omgevouwen alsof ze onder een hydraulische drukpers hebben gelegen? Dan is de kans groot dat het pak een geplakt binnenwerk heeft. Wanneer je achter de revers kijkt en je ziet ‘kleine steekjes/puntjes’ (zie foto), dan is het pak half of full canvas. Als je met je wijsvinger en duim tussen twee knopen van het voorpand van het jasje wrijft en je voelt naast de buiten- en binnenstof ook een losse tussenlaag, dan is het pak full canvas.
Stofjes kijken
Bij veel winkels waar je een maatpak laat maken, word je om de oren geslagen met het zogenaamde Super-getal (bijvoorbeeld Super 130s). Want, zegt men, hoe hoger dat getal, des te beter de kwaliteit… Dat is niet helemaal waar en we zullen uitleggen waarom niet.
Het Super getal zegt iets over de fijnheid van de wol. We hebben het dan specifiek over de wol wanneer deze gewassen en gekamd is en klaar is voor het spinnen. Het zegt dus nog niet meteen iets over de lap stof die ervan geweven wordt. Wel is het zo dat stoffen geweven van een fijnere wol over het algemeen ook dunner, lichter en soepeler zijn. Maar de kwaliteit van de stof zit hem uiteindelijk in de ‘know how’ van de wever en de wijze waarop de stof is geweven. De mooiste stoffen zijn afkomstig van wevers zoals Ermenegildo Zegna, Loro Piana en Vitale Berberis Canonico.
Waar voor je geld krijgen
Mooie dingen kosten geld, helaas. Het is ook niet vreemd dat een goed maatpak je zo 800 tot 1.600 euro kost. Zeker niet wanneer je weet dat een ‘bespoke suit’ van een Savile Row Tailor in Londen (de hoogste graad van maatwerk) een vanafprijs heeft van zo’n 4.000 pond. Je zal voor jezelf moeten afwegen wat je bereid bent uit geven aan een maatpak en welke graad van maatwerk jij wil hebben.